Hoofdstuk 9. Het ‘beeld’ van de Vikingen in de geschiedenis

 

Het beeld van de Vikingen.

 

Er bestaan tegenwoordig diverse ‘beelden’ van de Vikingen:

Het zijn enerzijds de beelden van cartoons en B-films (bijv. Erik de Viking) : ongemanierde, wel aardige, bierzuipende piraten met helmen met hoorns en anderzijds het beeld in (populaire)wetenschappelijke boeken en tentoonstellingen, als ontdekkers, met hoog ontwikkelde scheepsbouw, prachtige sieraden en religieus tolerant.

 

asterix 2

    asterix 1

Asterix en de Noormannen:

Helmen met hoorns

  helmen uit bronstijd

Vikingen%20-%20hoofddeksel%2002_300x

 

 

 

 

 

    +

Vikingen%20-%20drinkhoorn_01

    

 

 

 

 

=

Vikingen%20-%20helm-pictogram%2002

Helmen met hoorns en het drinken uit schedels zijn geheel onjuist: men vond in graven drinkhoorns naast helmen en kende de betekenis niet en dacht dat ze op de helmen hoorden.

En toen vond men echt bronzen  helmen met hoorns en bolle ogen , net lijkend op de kop van een beest, maar…. deze bleken uit de bronstijd te zijn: 800-400 vóór Chr.(foto zie boven)

 

De bronnen in de Frankische annalen spreken over ‘piraten’, ‘satansgebroed’. Aangezien die geschriften vooral afkomstig zijn van christelijke monniken – slachtoffers die de niet-christelijke Vikingen verafschuwden, maar meer nog het plunderen van kerkelijke eigendommen – mag duidelijk zijn dat het een erg gekleurd beeld is.

 

De Middeleeuwse IJslandse auteurs geven een positief, genuanceerder beeld van hun eigen verleden en vanaf de 17de eeuw wordt de Vikingtijd echt geïdealiseerd (foto`s C.A. Hansson uit Historisch Museum Stockholm).

 

18de eeuws beeld

 

 image002

image004

image001

image003

In de 17de eeuw werd het

Viking beeld in Zweden geïdealiseerd omdat dat land toen vele Baltische staten beheerste

 

De oude god Odin werd van stal gehaald en vooral toen Zweden in 1809 Finland aan Rusland verloor (standbeeld in Stockholm)

Bij de invoering van het algemene mannenkiesrecht in 1898 werd de Rijksdag versierd met de afbeelding van de aanvoerder Torgny Lagman die koning Olof dwingt naar de boeren te luisteren: men wil vrede!

De Thing werd het symbool

In WO II probeerden Nazi SS troepen Noren te rekruteren met de propaganda van de machtige Vikingen

En na WO II moesten vooral de vredige aspecten van de Vikingen benadrukt: men vecht niet met zwaarden, maar met scheppen om te overleven.

 

 

 

 

     Terug naar subpagina ‘de Vikingen in de Nederlandse geschiedenisboeken’    of     pagina ‘Historie’ of  ‘Home’  Charlotte Anna Hansson