Nieuwsbrief 36 (oktober 2015)

Thema: allerlei

 

De SALON kent deze keer maar een beperkt aantal componisten, te weten, chronologisch gezien:

Henry Purcell (1659- 1695), Georg Friedrich Handel (1685- 1759), Hector Berlioz (1803- 1869) en Roger Quilter (1877- 1953).

 

 

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR6voVD6jhPABmLjgzO-H0nVhcykgS3RKmb4BYAbTET7WxDA51GAGoFXA

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR5BIwhqrQSJzn3ByGd-mR0W69D8vtJygtpya_owfKartqjL1q0Vj0_6Q

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSh_T_hdFD21wsOe50EIhcWI8NYX55cPgeO-HORoqltO8UlM5nlWAQOow

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQQnrhYKb7gWAXL8INmcHKWn6o-CkSBXf4_4B2ZgHQRHORrCN36aezQtg

 

 

    Henry Purcell

  G. F. Handel

   Hector Berlioz

      Roger Quilter

 

 

Purcell en Handel behoren tot de Barok- periode, Berlioz tot de Romantiek en Quilter tot de Moderne Tijd.

 

1600

1700

1800

1900

2000

                          BAROK

CLASSICISME

                 ROMANTIEK

            MODERNE TIJD

 

Purcell

&     Handel

 

     Berlioz

 

        Quilter

 

 

Van deze componisten is inmiddels een componistenportret verschenen en voor uitgebreide informatie over hun leven en andere werken, wordt daarheen dan ook verwezen: Purcell, Handel, Berlioz en Quilter.

Sommige duetten zijn reeds ter sprake gekomen in een eerdere Nieuwsbrief. De tekst hiervan is, aangepast, hieronder weergegeven.

 

Van Henry Purcell wordt het duet Bid the Virtues gezongen uit de ‘Ode for the Queen Mary`s Birthday’, ook geheten ‘Come, ye Sons of Art’ (Z 323). Dat is de zesde en laatste ode die  Purcell voor Queen Mary schreef (april 1694). Oorspronkelijk bestond de bezetting van de ode uit blokfluit, hobo`s, trompetten, basso continuo en koor met sopraan, alt of counter en bassolist. Door Maurice Blower is de ode bewerkt voor SSA en deze uitgave bevat naast de duetten ‘Sound the Trumpet’, ‘Strike the Viol’, Bid the Virtues’ ( oorspr. voor solo sopraan en hobo) en ‘These are the Sacred Charms’ nog een aantal terzetten.

 

Georg Friedrich Handel componeerde in 1711 in Londen op verzoek van Hill, de directeur van het nieuwe operatheater aan de Haymarket, het Queen`s Theatre, muziek bij Rinaldo. Het was Handel`s eerste opera die speciaal voor Londen werd geschreven op een libretto van Giacomo Rossi, naar Gerusalemme Liberata (1575) van Torquato Tasso. De aria Lascia ch`io pianga is daar een onderdeel van (in akte 2).

De melodie ervan was echter al eerder een Aziatische dans in Handel`s opera Almira (1705) en hij gebruikte de aria daarna, met een andere tekst en naam, nl. ‘Lascia la spina’ ook in zijn oratorium Il trionfo del tempo e del disinganno (1707).

De opvoering van Rinaldo vereiste zeer geavanceerde theatertechnologie vanwege donder, bliksem, verlichting en vuurwerk. Bij de première werd Rinaldo vertolkt door Nicolino, een castraat uit Napels, die al beroemd was in Londen voordat Handel daar arriveerde in 1710. De status van Nicolino droeg veel bij aan het succes van Rinaldo.

 

De Fransman Bernard Dewagtere heeft van Lascia ch`io pianga enige jaren geleden velerlei arrangementen gemaakt, waaronder ook deze, voor 2- stemmig koor en piano.

 

Lascia ch'io pianga
mia cruda sorte,
e che sospiri
la libertà.

Il duolo infranga
queste ritorte
de' miei martiri
sol per pietà.

Let me weep
my cruel fate,
and sigh
for liberty.

May sorrow break
these chains
of my sufferings,
for pity's sake

Samenvatting: Fictief Jeruzalem, aan het einde van de eerste kruistocht (1099): 1ste akte: de christelijke generaal Goffredo belooft Rinaldo (christ. soldaat) de hand van zijn dochter Almirena als hij koning Argante uit Jeruzalem weet te verdrijven. Armida, minnares van Argante, gebruikt haar toverkunsten om Almirena te ontvoeren. Rindaldo is wanhopig, maar krijgt weer hoop wanneer Goffredo en Eustazio (diens broer) hem vertellen over een christelijke kluizenaar die hulp kan bieden. 2de akte: op weg naar de heremiet wordt Rinaldo in een magische boot gelokt die hem naar het paleis van Armida voert. Daar probeert Argante Almirena te verleiden die hem echter afwijst (Lascia ch`io pianga). Als Rinaldo arriveert wordt Armida verliefd op hem. In de gedaante van Almirena probeert ze hem te verleiden. Dat misluktwaarna zij in haar woede Argante de oorlog verklaart. 3de akte: Goffredo en Eustazio bezoeken de kluizenaar die hun een toverstaf geeft. Rinaldo bevrijdt Almirena. Met de toverstaf wordt het paleis van Armida in een slagveld bij Jeruzalem veranderd. Armida en Argante verzoenen zich en willen vechten. Rinaldo neemt hen gevangen. De christenen vieren hun overwinning en verwelkomen de nu gehuwde Rinaldo en Almirena.

 

De Fransman Hector Berlioz, een van de grondleggers van de Romantiek, componeerde naast liederen ook opera. Deze kregen nauwelijks kans opgevoerd te worden in Parijs, maar dankzij zijn vriend Liszt werden veel van zijn werken wél in Weimar uitgevoerd. De maîtresse van Liszt, prinses Sayn- Wittgenstein overreedde Berlioz in 1856 zijn droom van een grote epische opera, gebaseerd op de Aeneas, na te streven. Het werd Les Troyens, waarvan de orkestmuziek veel bijval oogstte, maar die door de Parijse Opéra opnieuw werd afgewezen.

Van 1856 tot 1863 dirigeerde Berlioz jaarlijks in de zomer in Baden- Baden op uitnodiging van Bénazet, manager van het casino aldaar. Dankzij hem kreeg hij in 1862 de compositieopdracht voor de opera Béatrice et Bénédict. Deze werd in Baden- Baden goed ontvangen, maar kwam pas in 1890 naar Parijs en Berlioz was de Franse kritiek op zijn werk inmiddels zo beu dat hij zelfs geïrriteerd was toen critici in Parijs het stuk verwelkomden, alsof zijn eerdere muziek afschuwelijk was.

B & B is een opéra- comique in twee bedrijven op een libretto van Berlioz zelf, gebaseerd (vermoedelijk) op het blijspel Much Ado About Nothing van William Shakespeare. Hij schrapte er de randfiguren uit en richtte zich op de kibbelende geliefden Béatrice en Bénédict. De muziek is vaak toverachtig en vederlicht, maar het libretto is flinterdun en tussen de muziekstukken bevinden zich hele lappen gesproken tekst. De opera is daardoor nooit tot het standaardrepertoire gaan behoren. Sommige stukken zijn echter wel erg mooi zoals het duet tussen Héro en Ursule, aan het eind van de eerste acte: Nuit paisible et sereine. De eerste scenische opvoering van B&B in Nederland vond pas plaats in 2001.

 

Korte samenvatting:

In en rond het paleis van Léonato, gouverneur van Messina (Italië ).

1ste akte: Léonato verwelkomt Don Pedro met zijn leger na de overwinning op de Moren. Léonato`s dochter Héro wacht opgewonden op haar verloofde Claudio. Béatrice, de nicht van Léonato, houdt soldaat Bénédict voor de gek. Nadat Béatrice vertrokken is, stelt Don Pedro voor dat Bénédict met haar trouwt, maar hij wil vrijgezel blijven.

Terwijl hofmuzikant Somarone met zijn koor het bruiloftslied repeteert, besluiten Don Pedro en Claudio koppelaars te worden. Ze zorgen dat Bénédict hen hoort als ze bespreken hoeveel Béatrice van hem houdt. Héro en haar hofdame Ursula zorgen op hun beurt dat Béatrice hoort hoeveel Bénédict van haar houdt. Héro en Ursula komen naar de tuin om te ontsnappen aan al het feestrumoer. In ‘Nuit paisible et sereine’ wordt Héro`s opgewonden melancholie (over haar liefde voor Claudio) gekalmeerd door het spel van maanlicht en schaduw, het geluid van de nachtegaal en het aroma van de lentebloemen.

2de akte: Béatrice geeft heimelijk toe dat ze verliefd is op Bénédict, maar in het openbaar doet ze net alsof ze niet wil trouwen. Als Héro haar bruidskleed aantrekt , komt Béatrice Bénédict tegen. In een bruilofstmars gaan de feestgangers naar Don Pedro. Héro en Claudio tekenen hun huwelijkscontract. Dan vraagt Don Pedro: ‘Wie trouwt er nog meer’? Bénédict zegt dat hij Béatrice uit medelijden trouwt. Zij stemt in om zijn leven te redden. Ze stoppen met hun gekibbel en iedereen viert feest.

 

De liederen van Roger Quilter worden vaak gezongen in recitals. Quilter kreeg met twee vroege songs ‘Now sleeps the crimson petal’ en ‘Love`s philosophy’ al grote bekendheid.  Hij koos vaak gedichten van Shakespeare, Tennyson en Shelley als basis voor zijn composities. ‘Weep you no more’ (opus 12.1) behoort tot zijn ‘Seven Elizabethan (= Elizabeth I) Lyrics’ uit 1907. Het lied is gebaseerd op een anonieme tekst uit de 16de  eeuw. Het was oorspronkelijk een solo- lied, maar Quilter heeft het zelf in 1938 bewerkt tot een duet voor sopraan en alt met piano.

 

Bronnen:

Gedrukte:

Alan Riding & Leslie Dunton- Downer, Unieboek Focus, Opera, Houten 2007

The New Grove, Oxford Concise Dictionary of Music, London 1980

 

Websites:

Diverse Wikipedia sites en

http://cantorion.org/musicians/5370/Bernard-Dewagtere; http://www.formationmusicale.fr/

 

Terug naar de pagina ‘muziek’     of de     home- page’   van Charlotte Anna Hansson